Acceptera
sca24984, Elever utanför skola tittar på mobil

Så skapar du videor för sociala medier

Vill du också göra video för sociala medier? Häng med i vår serie i två delar där Anders Larsson från produktionsbolaget Anders och Mia ger sina bästa tips.

Första delen handlade om vilka verktyg vi behöver för att komma igång. I del 2 delar Anders med sig av tips kring vad vi ska tänka på när vi filmar och redigerar.

Anders Larsson
Om Anders Larsson
Anders och hans sambo Mia Kaasalainen driver produktionsbolaget Anders och Mia. Anders och Mia producerar film för webb och sociala medier för en lång rad organisationer inom både privat och offentlig verksamhet. De undervisar även i social video på bland annat Berghs School of Communication.

Hej Anders! Nu är det dags att börja filma – vad ska jag tänka på då?

I den förra delen pratade vi om vikten av planering och om att göra ett bildmanus. Du måste fundera ut vilken typ av bilder som behövs för att få ut ditt budskap innan du sätter igång och filmar. Du ska också fundera på vilket bildutsnitt du ska använda, t ex närbild eller helbild, ska det göras en förflyttning osv…

Ett tips är att du försöker variera ditt material genom att till exempel filma samma scen ur flera olika vinklar och utsnitt. Ett annat bra tips är att tänka ”action – reaction”. Det innebär att vi först ser något hända i ett klipp och vi i nästa klipp ser en reaktion på det som hänt. Om vi ser hur de medverkande reagerar i närbilder (glädje, rädsla, överraskning, förvåning, sorg, etc) så knyter filmen an till oss. Vi känner igen oss, vi förstår och vi känner med de
medverkande.

Har du fler smarta tips till den som filmar för sociala medier?
Jag rekommenderar att du som ska skapa video för sociala medier tänker modulärt kring dina produktioner. Med det menar jag att du planerar för flera produktioner åt gången samt börjar kategorisera ditt material så att du snabbt och enkelt kan återanvända delar av dina filmer för nya produktioner. Med tiden kommer du ha en egen ”bildbank” att ösa ur när du gör filmer för sociala medier.

ima160480, kvinnor diskuterar framför post it anteckningar på fönster
sca18681, Man filmar med mobiltelefon

Måste jag filma allt material själv eller kan jag komplettera med köpta filmklipp?

Det går utmärkt att blanda eget material med inköpt material, men tänk på att det ska hänga ihop både storymässigt och visuellt. Till exempel kan det vara bra att leta upp en stockvideo på en svensk traktor på en svensk åker om du gör ett reportage kring mathantverk på Österlen. Om du klipper in bilder på miljöer som inte alls känns skandinaviska och inte passar in här kommer det uppfattas som konstigt.

ima162802, Äldre kvinna tittar på mobiltelefon
Hitta video på johner.se
Tips! Om du vill köpa videoklipp kan du göra det hos vår syster-byrå Johnér bildbyrå. Där kan välja att filtrera dina sökningar så du bara får upp filmklipp i sökresultatet.

Kan jag använda stillbilder i min video?

Du kan med fördel skapa informationsfilmer med kollage av stillbilder, animerad text, voice over och musik. Om använder stillbilder så gör gärna digitala åkningar i bilden (så kallad Ken Burns-effect) för att inte störa filmens ”flow”. Se till att övergången från rörligt material till stillbild får ett visuellt flöde som känns naturligt. Om kameran panorerar till höger kan det vara snyggt att rörelsen i din stillbild fortsätter i samma riktning till
exempel.

ima170535, två män diskuterar vid dator
astai14690, Kvinna filmar med mobiltelefon

Vad ska jag tänka på när jag klipper min video? 

”Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.”, Antoine de Saint-Exupéry, författare.

Det handlar med andra ord om att gå hårt fram med saxen. Vad behövs för att berätta din historia? Förutom att du vill uttrycka dig kort och effektivt vill du skapa ett visuellt flöde i filmen som passar budskapet i stil och tempo.

Om du vill lära dig några av de klassiska klippteknikerna så finns det massor av bra tips på nätet. Jag rekommenderar att börja öva på klassiska tekniker som ”cut on action” (dvs att du klipper i en rörelse) eller ”L- och J-cut”.

ima214241, Två kvinnor i hemmiljö diskuterar vid dator

Textbudskap – ska man ha det?

Det finns stora fördelar att förstärka ditt budskap med text (gärna animerad för att integreras snyggt med de rörliga bilderna). Ett tydligt budskap i början av din film kan avgöra om de som ser filmen upplever innehållet som relevant eller ej och därmed tar beslut om de ska fortsätta titta eller ej.

Det finns en del att lära om detta förstås, inte minst utifrån hur nätets olika annonsverktyg ser på text i film, men annonsverktygen har bra instruktioner kring hur man kan tänka.

Förutom en stark rubrik rekommenderar jag ett tydligt Call To Action i filmen slut. Vad vill du att publiken ska göra efter att de sett filmen?

Hur visar jag vem som är avsändare för filmen?
Er logotyp i övre höger/vänster hörn är ett bra sätt att visa avsändare. Lägg inte loggan i nederkant eftersom du där vill ha undertext. Undertext är närmast att se som ett krav i dina filmer. Det handlar om tillgänglighet och ”design for sound off” samt att göra innehållet i din film mer sökbart (undertexter kan indexeras av sökmotorerna).


Tack Anders för alla fina tips. Nu är det bara att sätta igång och skapa video för sociala medier!

Fotografer: Victoria Henriksson (sca24984), Viktor Holm (ima160480), Åsa Lännerström (sca18681), Scandinav (ima162802), Therese Winberg (ima170535), Astrakan Images AB (astai14690) och Plattform (ima214241).



Lämna ett svar

Bilden sparades

Du måste vara inloggad för att spara bilder

Logga in