Acceptera
Bild: scandinav_9hee, Kvinna tränar agility med hund
Bild: scandinav_rehq, Man skjutsar kvinna på cykel
Bild: sca10567, Två kvinnor klipper ett träd
Bild: scandinav_t3kw, Glad man med luva

Äldre är flest men syns minst

Redan från barnsben får vi se rätt så ensidiga bilder av hur det är att åldras. De ger oss föreställningar om hur det är att bli äldre – som byggs på och förstärks genom åren. Det påverkar också hur vi umgås med äldre och hur vi umgås med varandra. Den negativa bilden av åldrande gör att många upplever en rädsla för att bli äldre, vilket i sin tur gör att rädslan för ohälsa blir en självuppfyllande profetia.

Om vi får se positiva bilder av friska äldre visar forskning att vi äter mer balanserat, motionerar mer, fungerar bättre fysiskt, slutar röka och dricker mindre alkohol. Så viktig är representationen i bilder! Men trots att åldersgruppen 60+ är störst (25 procent), syns de minst i media (4 procent äldre kvinnor och 6 procent äldre män). Utrymmet för mångsidiga porträtt har varit alltför litet helt enkelt, menar Karin Sandelin på Kantar Sifo.

Bild: scandinav_be2c, Man med stort leende
Bild: ima164349, Kvinna fixar håret

Fem tips på hur du visar mindre stereotypa bilder av äldre
Hur ska vi då tänka när vi väljer bilder? I medierna syns kvinnor mellan 15–44 år mest. Männen är också mest representerade i de åldersspannen, men vi ser fler män än kvinnor i åldern 45–59 år. För en mer mångsidig, icke-stereotyp representation av människor, tänk på att:

☞ Använd mer porträtt av människor som är 45+, och särskilt de som är 60+.

☞ Ämnet behöver inte vara ”åldrande” bara för att du väljer att bildsätta det med en äldre person. Kanske står du istället ut från bruset och får oss att tänka till? Ju fler vi är som använder icke-stereotypa bilder, desto större kreativ frihet får vi i våra bildval.

☞ Ofta porträtteras ”äldre” som ”väldigt gamla” med böjda ryggar, passiv hållning, bortvänt kroppsspråk och introverta blickar. Utmana den stereotypen genom att visa människor som är 60+ med lika mångsidiga sidor som yngre.

☞ Fundera på hur ingredienserna i din bild förhåller sig till sammanhanget. Vad signalerar platsen, inredningen och de andra människorna i bilden? Vi ser väldigt ofta äldre tillsammans med sina barnbarn – och det är ju inget konstigt med det. Men kanske umgås vi ännu mer i andra konstellationer? Och på andra platser?

☞ Tänk också på autenticiteten i bilden. Alla bilder behöver inte föreställa den mest idylliska platsen i det mest idylliska vädret under den mest idylliska årstiden. Kanske blir ditt budskap mer relevant i ett vanligt, vardagligt sammanhang?

Bild: sca3565, Kvinna med kaffekopp
Bild: ima162738, Konferens
Bild: sca5094, Äldre par ler mot varandra
Bild: scandinav_c1a1, Vänner sitter och pratar

Ps. Gillar du någon av bilderna ovanför?

Klicka bara på bilden så kommer du till bildsidan.

Tack till semiotikern Karin Sandelin på Kantar Sifo för samarbetet med den här artikeln.



Lämna ett svar

Bilden sparades

Du måste vara inloggad för att spara bilder

Logga in