Om Scandinav Simple

Scandinav Simple är Sveriges första och enda årsabonnemang med svenska royaltyfria premiumbilder. I abonnemanget ingår bilderna från Scandinav Bildbyrå med ett värde på flera tusen per bild.

Tjänsten ger företag och organisationer en enklare och mer kostnadseffektiv bildlösning med näst intill fri tillgång till svenska premiumbilder. De bilder man använder (publicerar) äger man sen fri användningsrätt till och kan använda obegränsat i framtiden. Bilderna får även sparas i egen media-/bildbank och göras åtkomliga inom organisationen.

Ni spar också värdefull tid genom funktioner för att skapa egna nedladdningsformat, beskärmallar och integrationer med layoutprogram och CMS- och DAM-system.

Prissättning

Prissättningen grundar sig på

  1. max antal använda bilder per år

  2. största tillgängliga nedladdningsformat (storlek)

Priserna börjar vid 2500:-/månad

Abonnemangstyper

RF-ÅRSAB DIGITAL (1400 px, 72 dpi)

RF-ÅRSAB A5 för tryck (300 dpi)

RF-ÅRSAB A4 för tryck (300 dpi)

RF-ÅRSAB A3 för tryck (300 dpi)

Nivåer - max antal skarpt använda bilder

100 bilder, 250 bilder, 500 bilder, 750 bilder, 1000 bilder

Priserna är motsvarande månadskostnad vid förbetald årsavgift. Maxvolymen innebär max antal skarpt använda bilder (sådana som också får sparas i eget arkiv). Man kan inte ladda ner bilder för att buffra upp ett eget arkiv/bildbank utan måste publicera bilden inom abonnemangsperioden för att få spara det i eget arkiv. Observera att redan köpt/publicerad bild får hämtas och användas fritt antal gånger (påverkar ej maxtaket).

Man får ladda ner fritt antal skissbilder för att göra testlayout men vid skarp användning/publicering ska man köpa bilden via kassan på simple.scandinav.se.

Licensformen är alltid royaltyfri (RF) vilket innebär att kunden efter skarp användning/publicering äger fri framtida användningsrätt till bilden (ej exklusiv rätt).

Om man når taket för max antal bilder

Om man skulle nå taket på max antal bilder som får köpas/publiceras innan årsperioden löpt ut erbjuds man teckna ett nytt abonnemang alternativt få köpa bilderna till 50% av ordinarie pris till dess abonnemangsperioden löpt ut.

Alla köpta/publicerade bilder läggs automatiskt i ”Våra köpta bilder” och ni har rätt att när ni vill använda dem igen, även om ni inte skulle förnya er årsabonnemang. Man kan ladda ner obegränsat antal skissbilder (tusentals).

Endast årsavtal

RF-abonnemanget kan endast tecknas som årsavtal (minst 12 månader) och faktureras i förskott vid start. Undantag kan göras för mindre företag att dela upp betalningen. Tilläggskostnad för uppdelad faktura tillkommer med 10% tillägg för månadsfaktura och 5% tillägg för 6 månders faktura.

Möjlighet att konvertera från annan typ av bildabonnemang

Om ni redan idag har ett annat typ av bildabonnemang från Scandinav Bildbyrå så finns det möjlighet att konvertera det till ett årsabonnemang på royaltyfria bilder. Hör av er till oss så göra vi en avstämning på pågående mervärdeskonto eller årsabonnemang (för hyrilcens) och berättar vad ni behöver betala emellan för att konvertera.

Storlekstillägg

De bilder ni köper äger ni sen i det max-format årsabonnemanget tillåter, dock så kan ni ladda ner bilderna när ni ska använda dem i massa olika format (även era egna format). Om man exempelvis bara har ”RF-A5L” men behöver en större fil till en trycksak så får man betala en mellanskillnad på 500:- per storlek upp. Dvs. A4-fil kostar 500:- i tillägg. Har man däremot ”RF-ÅRSAB A4” så betalar man bara 500:- för att få en A3-fil.

Tilägg för frysning och friköp

Frysning innebär att bilden inte kommer finnas till försäljning på någon av Scandinavs sajter under tiden som bilden frysts. Priserna är angivna i SEK och exkl moms.
Frysningstillägg kostar: 2500:- för 3 mån, 5000:- för 6 mån, 7500:- för 12 mån, 12000:- för 24 mån samt 17500:- för 36 mån

Köpvillkor

Genom att söka och köpa bilder på Scandinav Bildbyrå godkänner användaren/kunden automatsikt gällande avtalsvillkor.

Copyright – rätten till bilden

Alla bilder på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen (lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk). Bilderna är Scandinav Bildbyrås/respektive fotografens egendom.

All användning eller reproducering av bilder utan tillstånd från Scandinav Bildbyrå är olaglig (dvs. bilden behöver köpas via kassan på sajten innan den får publiceras/användas skarpt). Observera att upphovsrättslagen och våra leveransvillkor gäller alla publiceringsformer även t.ex. Internet och intranät. Bildköparen får inte överlåta rätten till bild till någon annan för publicering utan skriftligt godkännande från Scandinav Bildbyrå.

Nedladdning och lagring av bilder

Vem som helst kan söka efter bilder i arkivet men endast inloggade kunder kan ladda ner skissbilder utan vattenstämpel. Skissbilderna är avsedda att användas som skisslayout. Skissbilder får visas för internt godkännande eller bedömning från kund. Efter avslutad layout- och skissproduktion ska samtliga digitala kopior raderas.

Vid köp av royaltyfria bilder (RF) får bilder lagras på kunds dator, arkivsystem etc. eftersom kunden också har rätt att använda bilden fritt fram över.

Prissättning och betalningsvillkor

Priser debiteras enligt gällande prislista.

Betalningsvillkor är 30 dagar netto.

Mervärdesskatt (moms) tillkommer med 25 %

Samtliga priser avser svenska kronor (SEK) samt engångspublicering per bild.

Lagen om namn och bild i reklam

Enligt lagen av den 1 januari 1979 är enskild persons bild eller namn skyddat mot olovligt utnyttjande i kommersiell reklam. Lagen gäller enbart personer som är vid livet när reklamen i fråga publiceras.

Detta innebär att identifierbara personer på en bild måste ge sitt tillstånd innan den används i reklamsammanhang. Den som publicerar bilden ansvarar för att tillstånd inhämtas och att eventuellt modellarvode utbetalas.

Scandinav Bildbyrå står till hjälp med att ge information om bilden är releasad för publicering eller ej samt att identifiera personer på bild.

Vid publicering av bilder som innehåller annan upphovsmans verk eller varumärke (t ex. logotyper och konstföremål), ansvarar kunden (beställaren/bildanvändaren) för eventuella ekonomiska krav från upphovsmannen.

Bild får ej användas i syfte som kan uppfattas som kränkande. För bild som publiceras i sammanhang som t.ex. politik, kriminalitet, opinionsbildning, sex, alkohol och droger m.m., där person på bild kan sättas i samband med innehållet, ansvarar bildanvändaren för att tillstånd inhämtas.

Personuppgiftslagen (PUL)

Personuppgiftslagen (PUL) gäller för Internet/intranät och databaslagring i t.ex. digitalt arkiv. Detta innebär att för bilder som publiceras på internet och som innehåller personer som är avbildade måste medgivande finnas. Alla bilder på Scandinav Bildbyrå som har modelltillstånd är alltså clearade enligt PUL och kan användas utan extra tillstånd. Endast i de fall då datalagring eller publicering av bild från Scandinav Bildbyrå som har modelltillstånd, görs på Internet/intranät men som kan anses kränkande eller förtalande krävs extra tillstånd av person på bild. Att sådant extra tillstånd finns åvilar den som lagrar eller publicerar materialet.

Fotobyline vid bild

Fotografens namn/Scandinav Bildbyrå bör anges i samband med publicering.

Redigering och manipulering av bild

Bilderna får redigeras på normalt sätt utan tillstånd från Scandinav Bildbyrå. Med normal redigering menar vi beskärning, ändring till gråskala samt påläggning av färgton (duplex). Om kund önskar manipulera bilden kraftigt ska hon/han höra av sig till bildbyrån så kommer avstämning göras med fotografen.

Vi är Scandinav Bildbyrå

Möt personerna bakom Scandinav Bildbyrå. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt bild, få information om en viss bild eller för att få hjälp med offert eller prisuppgifter. Att hjälpa dig att hitta den rätta bilden gör vi så klart kostnadsfritt.

Telefon

08-400 29 700

Öppettider

Vardagar 08-17

Besöksadress

Åsögatan 140, 116 24 Stockholm

Mikaela Johansson

Mikaela Johansson

Bildredaktör & kundsupport

mikaela@scandinav.se

08-409 051 00

Madeleine Andersson Erixon

Madeleine Andersson Erixon

Key Account Manager

madeleine.erixon@scandinav.se

08-409 051 05

Lovisa Rönnquist

Lovisa Rönnquist

Bildredaktör & fotografkontakt

lovisa@scandinav.se

08-409 051 08

Rebecka Rynefelt

Rebecka Rynefelt

Bildbehandlare & fotograf

rebecka@scandinav.se

08-409 051 03

Snabbguide för bildköp

1. Sök upp en bild

Skriv ett eller flera sökord för den bild du söker i sökfältet i vänstermenyn. Du kan även använda kategoriträdet för att hitta bilden du söker. Behöver du göra mer selekterade sökningar skriver du flera sökord efter varandra, då får du träffar som innehåller alla dessa sökord. Du kan även begränsa sökningen till att bara ge resultat inom en kategori genom att bocka för rutan "Sök inom..." under sökfältet

2. Lägg bild i kundkorgen och gå till kassan

För att köpa en bild klickar du på kundkorgsikonen vid bilden. Bilden hamnar då kundkorgen (syns i den gröna kassafältet längst upp till höger). Du kan lägga bilden i kundkorgen dels från resultatvyn, dels från informationsbladet men även från en urvalsmapp.

Sedan går du vidare genom att klicka på ”Till kassan” till vänster i den gröna bården och följer sedan instruktionerna tills köpet är genomfört.

3. Hämta bild

Efter genomför köp kan du hämta bilden i det format du önskar (maxformatet som ditt abonnemang tillåter) och du kan även skapa eget format och beskära vid nedladdningen. Bilderna du köpt kan du i framtiden hämta ner igen (fritt antal gånger utan extra kostnad då bilder har RF-licens) via ”Våra köpta bilder”. Vi sökning så visas en röd symbol längst upp i högra hörnet av bilden om den är köpt tidigare.

Kundkorgen klickar du på när du har bestämt dig för att köpa en bild. Bilden hamnar då i kundkorgen och sedan kan du gå vidare till kassan och slutföra köpet och därefter ladda ner köpt bild.

Urvalsmappen är ett annat ord för ljusbord och är till för att du ska kunna lägga undan/sortera bilder som passar dina pågående projekt. Du kan när som helst gå tillbaka till mappen och hämta upp bilden. Bildbyrån kan även lägga in bilder i dina mappar som svar på bildförfrågningar från dig.

Modelltillstånd

Bra att veta när du köper och publicerar bilder

Modelltillstånden hos Scandinav Bildbyrå omfattas inte av publiceringar i samband med Opinionsbildning (politik, religion), Medicinreklam, Kriminalitet, Sex och Missbruk där personen på bild kan sättas i samband med artikeln/publiceringen.

För en bild som ska publiceras i sammanhang som kan väcka anstöt och upplevas kränkande ansvar bildanvändaren för att särskilt tillstånd inhämtas. Kontakta oss så hjälper vi er att kolla upp med berörda personer.

Angående svårtolkade fall

Vad som uppfattas som kränkande kan vara lite svårt att avgöra i vissa fall. Vanligt förekommande områden är exempelvis i redaktionella artiklar eller information som handlar om alkoholproblem, psykisk ohälsa, fysiskt eller psykiskt handikapp.

Ska bilden användas i en liknande publicering så måste det tydligt framgå att personen/personerna på bilden har inget med artikeln/sammanhanget att göra. Detta ska stå som en textrad under bilden oavsett om det gäller tryckt media eller på webben.

Är du osäker på om du får använda bilden, kontakta oss på tel. 08 400 29 700 eller info@scandinav.se

Så säger ”lagen om namn och bild i reklam”

Enligt ”lagen om namn och bild i reklam” av den 1 januari 1979 är enskild persons bild eller namn skyddat mot olovligt utnyttjande i kommersiell reklam. Lagen gäller enbart personer som är vid livet när reklamen i fråga publiceras.

Detta innebär att identifierbara personer på en bild måste ge sitt tillstånd innan den används i reklamsammanhang. Den som publicerar bilden ansvarar för att tillstånd inhämtas och att eventuellt modellarvode utbetalas.

Scandinav Bildbyrå står till hjälp med att ge information om bilden är releasad för publicering eller ej, samt att identifiera personer på bild. Denna info finns på infobladet som följer varje bild. Majoriteten av alla bilder hos Scandinav Bildbyrå har ”modelltillstånd – JA” vilket innebär att de är godkända att publiceras även i reklamsammanhang men observera att det alltså finns vissa allmänna restriktioner som gäller enl. vad vi skriver ovan i första stycket men också ytterligare än gång i följande stycke:

Bild får ej användas i syfte som kan uppfattas som kränkande. För bild som publiceras i sammanhang som t ex politik, kriminalitet, medicin, opinionsbildning, sex, alkohol och droger m.m., där person på bild kan sättas i samband med innehållet, ansvarar bildanvändaren för att tillstånd inhämtas. Rent praktiskt så ska användaren höra av sig till Scandinav Bildbyrå som sedan kollar upp det med fotograf och modell.

Personuppgiftslagen (PUL)

Personuppgiftslagen (PUL) gäller för Internet/intranät och databaslagring i t.ex. digitalt arkiv. Detta innebär att för bilder som publiceras på internet och som innehåller personer som är avbildade måste medgivande finnas.

Alla bilder på Scandinav Bildbyrå som har modelltillstånd är alltså clearade enligt PUL och kan användas utan extra tillstånd. Endast i de fall då datalagring eller publicering av bild från Scandinav Bildbyrå som har modelltillstånd görs på Internet/intranät, men som kan anses kränkande eller förtalande, krävs extra tillstånd av person på bild. Att sådant extra tillstånd finns åvilar den som lagrar eller publicerar materialet.

Om royaltyfri licens (RF)

RF - Royaltyfri bild

När du köper en RF-bild så är bilden fri för dig, eller din kund, att använda oavsett typ av produkter, antal produkter och tid.

Priset för bilden grundar sig enbart på bildens storlek och bildens filstorlek är egentligen det enda som styr användningsmöjligheten.

Den frihet du får i bildanvändningen för en RF-bild innebär samtidigt att andra kunder kan köpa samma bild med motsvarande fria användningsrätt.

När ni köpt en royaltyfri bild får den användas av den organisation som köpt bilden. Precis som för rättighetsbilder gäller att royaltyfria bilder inte får vidareförsäljas eller överlåtas.

Om Cookies

Scandinav Bildbyrå använder så kallade "session cookies". Det är små textfiler som lagras i din dator och som hjälper dig att t.ex. komma ihåg ditt användarnamn för att logga in. De hjälper oss även att räkna hur många unika datorer som besöker oss och vilka tjänster som är välbesökta.

Cookien är helt anonym och innehåller ingen personlig information. Om du vill kan du stänga av cookie-funktionen i din webbläsare. Det gör du genom att gå in i säkerhetsinställningarna i din webbläsare. Det kan dock innebära att du inte kan använda vissa tjänster på Scandinav Bildbyrå eller andra webbplatser, nu eller i framtiden.

Vad är en cookie?

En cookie är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator. Cookies används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i cookien gör det också möjligt för oss att följa en användares surfande.

Det finns två typer av cookies. Den ena typen sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. Den andra typen av cookies kallas sessionscookies. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här cookien temporärt i din dators minne exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionscookies lagras inte på din dator, utan försvinner när du stänger din webbläsare.

Vad säger lagen?

SFS 2003:389, 6 kap. Integritetetsskydd 18 § säger att "elektroniska kommunikationsnät får användas för att lagra eller få tillgång till information som är lagrad i en abonnents eller användares terminalutrustning endast om abonnenten eller användaren av den personuppgiftsansvarige får information om ändamålet med behandlingen och ges tillfälle att hindra sådan behandling. Detta hindrar inte sådan lagring eller åtkomst som behövs för att utföra eller underlätta att överföra ett elektroniskt meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst som användaren eller abonnenten uttryckligen har begärt".

Så säger PTS (Post- och telestyrelsen)

"Cookies används av rent tekniska skäl och utnyttjas i dag av de flesta webbplatser. Enligt den nya lagen om elektronisk kommunikation (som trädde i kraft den 25 juli 2003) ska alla som besöker webbplatser informeras om cookies och ges möjlighet att vägra sådan användning."